Afgelopen dinsdag 25 januari is de restauratie van de Hantumermolen bij Hantum van start gegaan met het verwijderen van de houten schroef door werknemers van Molenbouwer Jellema uit Burdaard.


Onlangs overleed Oane Visser, jarenlang de vaste molenaar van het Hantumerleeg, en stonden de molens in Noardeast-Fryslân een week lang in de rouwstand; Oane kon het lichten van de oude vijzel net niet meer meemaken. Onder toeziend oog van zijn opvolger Marijn van Tilburg en vertegenwoordigers van de Stichting Monumentenbehoud Dongeradeel – de eigenaar van deze poldermolen – werd de houten vijzel na de nodige voorbereidingen zonder problemen met een telescoopkraan uit de schroefbak getakeld.


Daardoor werd meteen zichtbaar wat al eerder geconstateerd was, namelijk dat de schroef in slechte conditie verkeerd. De oude schroef is naast de molen gelegd, zodat hij verder kan worden ontmanteld en het ijzerwerk en de ijzeren askop kan worden verwijderd voor hergebruik. In de werkplaats van Jellema in Burdaard wordt de komende periode weer een nieuwe schroef opgebouwd.

Behalve een nieuwe vijzel zal de vijzelbak en metselwerk gerestaureerd worden en zal het rietwerk van de Hantumermolen de komende zomer opnieuw gedekt worden, zodat de Hantumermolen er binnenkort weer prachtig bij staat.