De Eendragt | Stichting Monumentenbehoud Noardeast-Fryslân

Eanjum - De Eendragt

Met zijn 9 meter hoge stelling en zes zolders is De Eendragt in Eanjum de hoogste molen van Dongeradeel. De molenwieken hebben een vlucht van liefst 22,10 meter.


Rond 1757 liet ene Jan Hommes op deze plek een windmolen bouwen, die in 1839 gekocht werd door de familie Turkstra; zij waren bijna 100 jaar lang de molenaars van Eanjum.


Op 24 mei 1889 werd de molen tijdens een hevig onweer getroffen door blikseminslag en brandde tot de grond toe af. Molenaar Doeke Turkstra liet van onderdelen van twee sloopmolens uit Leeuwarden een achtkante koren- en pelmolen bouwen: “De Eendragt 1889”.


Van 1930 tot 1943 was Ype Dam uit Peazens de molenaar van Eanjum. Daarna kwam de molen in het bezit van Binne Brouwer, die in de molen een Kromhout 40 PK gloeikopmotor liet aanbrengen om vaker en meer te kunnen malen. De motor staat nog altijd onder in de molen.


Zoon Goffe Jan Brouwer was de laatste molenaar van Eanjum en verkocht de vervallen molen in 1967 aan de gemeente Oost-Dongeradeel.


Na een restauratie in 1971-72 werd de magazijnzolder ingericht als expositieruimte. Daar is het Anjumer molenmuseum gevestigd. Onder in de molen is een VVV-kantoor, waardoor de molen vrijwel elke dag te bezichtigen is.


Vrijwillige molenaars van ‘De Eendragt’:


Meer informatie over deze molen bij Vereniging De Hollandsche Molen.