Vanaf 1 april (geen grap) zullen de molens in Dokkum van onze Stichting Monumentenbehoud Noardeast-Fryslân weer elke zaterdagmiddag geopend zijn. Ook de molens in Eanjum, Holwert en Hantum malen - als het voldoende waait - op zaterdagmiddag. De Roptamolen in Metslawier draait vaak op maandagmiddag.

De afgelopen weken was er steeds een stevige maalwind en kon een mooie partij haver door molenaar Marijn van Tilburg op de Zeldenrust geplet worden. Boer Jan Drost uit Blije was bereid om speciaal voor deze opening van het molenseizoen met paard-en-wagen naar Dokkum te komen om zijn geplette haver op te halen. Net zoals dat decennialang gebeurde bij korenmolens in Noardeast-Fryslân. Een prachtig déjà vu ook voor Geert Lubach uit Dokkum, die 72 jaar geleden al eens naast de molenaarsknecht Henk Wiersma op de bok zat en nu naast boer Jan Drost mocht plaatsnemen. 

Vanaf nu is de Zeldenrust dus weer elke zaterdagmiddag te bezoeken als hij draait en hopelijk kan molen De Hoop daar nog voor de zomervakantie bij aansluiten als de nieuw bestelde molenroede klaar is.