Educatief | Stichting Monumentenbehoud Noardeast-Fryslân

Educatief

Lesbrieven

Hieronder treft u een aantal lesbrieven:


Kinderen op de molen

Wij vinden het prachtig als u uw kinderen meeneemt naar de molen, want jong geleerd is oud gedaan! Misschien zit er wel een toekomstige molenaar tussen.

Helaas gelden daar wel een paar regels voor:

 

Kinderboek 'Adriaan zijn molen'
De (vrijwillige) molenaars van de Stichting Monumentenbehoud Noardeast-Fryslân kennen veel verhalen: soms werkelijke en waargebeurde verhalen, soms verzonnen en bedachte verhalen, leuk en spannend of een beetje aangedikt. Eén van de vroegere molenaars van Zeldenrust te Dokkum schreef een prachtig verhaal van een molenaar, die zich ontfermt over een arme jongen. Het verhaal is deels gebaseerd op de waargebeurde historie van de molen Zeldenrust en dat maakt het verhaal wel heel bijzonder.


adriaan_zijn_molen.jpgAdriaan woont dichtbij een grote molen. Daar loopt hij wel eens heen om te luisteren naar het zoeven van de grote wieken en om te kijken of ze misschien ook wel eens de wolken raken. Het jongetje van de molenaar vraagt hem wel eens of hij wil voetballen op het molenerf. Soms wil Adriaan wel voetballen, maar Adriaan vraagt liever hoe het is in de molen en hoe alles werkt. Dat weet het molenaarsjongetje ook niet allemaal, want zijn vader wil liever niet dat hij in de molen komt als die aan het malen is.

 

Dit even om de sfeer aan te geven. Het verhaal speelt zich af bij en in de molen met alles wat daarbij komt kijken, onder andere de rit met paard en wagen die de molenaar vroeger maakte naar de boeren en de bakkers. Met uitleg hoe het allemaal werkt. In eenvoudige taal natuurlijk. Dan gebeurt iets vreselijks: het jongetje van de molenaar krijgt een klap van de molen en is spoorloos verdwenen. Net nu ze vriendjes zijn geworden...

 

De verteller is helaas in 2021 overleden, molenaar Karel Jongsma. Schrijver en illustratrice Loes van der Til maakte de plaatjes. Het kinderboek is (gratis) verkrijgbaar op de Dokkumer molens Zeldenrust en De Hoop als de molens open zijn en draaien.

 

Gratis rondleidingen

Molenaars geven – op verzoek – graag een rondleiding voor jong en oud door de molen. Dat is gratis, maar misschien hebt u een kleine bijdrage voor de Molenpot.

En nogmaals: houd uw kinderen vast en goed in de gaten bij een bezoek aan onze molens!