Met het plaatsen van een overspanningsbeveiliging (OVA) in de meterkasten van onze molens zijn de molens weer beter beveiligd tegen een blikseminslag of te veel spanning op de elektrische installaties.  

Deze overspanningsbeveiligingen zijn gekoppeld aan de al aanwezige bliksembeveiliging. Het te veel aan spanning wordt via de aardepen van de bliksembeveiliging veilig en snel afgevoerd naar de grond (aarde).


Bliksem kan direct op de molen inslaan of indirect op bijvoorbeeld een boom of lantaarnpaal waarbij dan een te hoge spanning via de stroomkabel in de grond binnenkomt in de meterkast.


De OVA moet voorkomen dat bij een blikseminslag de elektrische installatie beschadigd raakt. Denk aan stroomkabels, lampen, elektrische apparaten etc.


Veel mensen kennen wel iemand waarbij in een woning of straat meerdere elektrische toestellen gelijktijdig defect zijn geraakt door een onbekende reden. Vaak is dit dan na een blikseminslag in de buurt zonder dat je direct weet of dat door een blikseminslag is ontstaan. Foto Wietze Jelsma.