De Hoop | Stichting Monumentenbehoud Noardeast-Fryslân

Dokkum - De Hoop

De korenmolen ‘De Hoop’ in Dokkum is een achtkante stellingmolen en werd gebouwd in 1849 door Gerrit P. de Boer; de molen was aanvankelijk ook ingericht als pelmolen. De wieken van ‘De Hoop’ hebben een vlucht van 22,75 meter: daarmee is dit één van de grootste molens van Dongeradeel.


De molen was eigendom van o.a. Dijkstra, Kwint, Kiestra, Kloosterman en Banga tot hij in 1924 in bezit kwam van de uit Groningerland afkomstige Edo Broekema, die de eerste was van drie generaties molenaars Broekema. Zo werd De Hoop in de volksmond bekend als "de molen van Broekema".


Om de molen efficiënter en economischer te laten draaien, met het oog op de concurrentie van de meelfabrieken, werden na de tweede wereldoorlog op de binnenroede Fauël-fokken en Van Bussel-stroomlijnneuzen geplaatst -en op de buitenroede Ten Have-kleppen. In 1949 werd De Hoop voor de eerste keer gerestaureerd en werd het kruiwerk vervangen door het kruiwerk van een korenmolen uit Uithoorn. Na opknapbeurten in 1959 en 1965 werd deze bijna anderhalve eeuw oude molen in 1995 voor de vierde keer gerestaureerd. Onder in de molen is nu een dierenspeciaalzaak gevestigd, terwijl deze op de eerste verdieping een opslag heeft.


In 1999 was dit de eerste molen in Nederland waarin een volledig automatische sprinkler-installatie werd aangebracht in het kader van het pilot-project “Sprinklers in Molens”.


De molen wordt bediend door vrijwillige molenaars en is gratis te bezichtigen wanneer hij draait of op afspraak.

In 2022 en 2023 werd De Hoop gerestaureerd, zodat hij er nu weer prachtig bij staat.


Vrijwillige molenaars ‘De Hoop’:


Meer informatie over deze molen bij Vereniging De Hollandsche Molen.